Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

KristofER20 

KristofER20

Név:
Életkor:
Nem:
Város:
Kristóf Kulcsár
27
férfi
Vidék
Csapat:
Blog:
Fórumrang:
Albumok:
Weblap: http://battlelog.battlefield.com
E-mail cím: nem publikus
MSN:

[BF3]AlphaBlog #3 – Battlelog és ami a hírekből kimaradt 2011. július 28. KristofER20 9 hozzászólás 27488 olvasás

Battlefield, Battleblog, Battlelog, Alphablog, lassan más magam sem tudom melyik, melyik :)

Néhány nappal ezelőtt a heti rendszerességgel megjelenő hivatalos Battleblog, a Battlefield 3 egy új, eddig ismeretlen, szolgáltatásáról adott hírt nevezetesen a Battlelog-ról. Az interjú csak nagy vonalakban írt a rendszerről, és annak néhány alappilléréről, de sokakban valószínűleg még mindig ott motoszkál a kérdés, mi ez pontosan és miért jó nekem? Ezekre a kérdésekre próbálok meg válaszolni mai blogomban.

Ez eredeti hír erre található! A Battlelog rejtelmei.

Évről évre jelennek meg a jobbnál jobb játékok, a fejlesztők próbálnak egyre szebb grafikát, élethűbb hangokat, és izgalmas játékmenetet letenni arra a bizonyos asztalra. Az elmúlt években azonban nagyon sokat változtak az internetes trendek, minden a közösségek felé mozdult el, már csúnyán nézünk azokra az oldalakra ahol nincs Like gomb, és ha nem oszthatok meg valamit az ismerőseimmel, akkor nem is ér semmit az egész. A korábbi BF címek is rendelkeztek barátlistákkal, internetes statisztikákkal, de ezek korántsem működtek tökéletesen és nem voltak mélyen integrálva a játékba. Ezt a rést hivatott befoltozni a Battlelog. Ha nagyon röviden szeretném megfogalmazni, akkor tulajdonképpen egy Battlefield témájú közösségi oldal, ami nagyon mélyen összefonódik játékkal. Maga az oldal, akárcsak a játék, jelenleg alpha trial stádiumban van, tehát vannak szolgáltatások, amik ki vannak kapcsolva, illetve olyanok is, amik még egyáltalán nem kaptak helyet. A fejlesztés őrült tempóját jól mutatja, hogy 3-4 óránként érkezik egy frissítés, ami bizony mindig valami érdekes újdonságot és hibajavításokat hoz.

A rendszer lelke az ESN által fejlesztett „Real time internet” névre hallgató keretrendszer, ez biztosítja az oldal „élő” jellegét, tehát szinte sehol nem kell frissíteni, ha szeretnénk látni a változásokat, új üzeneteket, vagy éppen azt, hogy van-e már üres hely a kedvenc szerverünkön. Mindezek mellett helyet kapott az ESN Sonar szolgáltatása is, ez a böngészőben történő beszélgetést teszi lehetővé a játékosok között. Ha valaki teljes egészében ki szeretné használni a Battlelog adta lehetőségeket, akkor megfelelő böngészőre is szüksége lesz, ugyanis a plugin csak a legnépszerűbbeket támogatja, ilyenek a Firefox 5, Chrome, IE9, de például Operával már gondok vannak.

Infósávok

Az oldal alul és felül is egy vékony infósávval rendelkezik, a fentin találunk egy linket az EA oldalára, ezt követi a profilképünk, amit a gravataron keresztül lehet feltölteni, van még egy Profil és egy Stats gomb, ezeken keresztül érhetőek el a saját adataink. Továbbá látszik az éppen aktív katonánk, annak rangja, és hogy milyen platformon van regisztrálva. Ez azért fontos, mert az EA felhasználónkhoz hozzácsatolhatjuk mondjuk az xbox-os profilunkat, és máris kettőt nézegethetünk. Azt nem tudom hogy lehet-e mondjuk PC-n valakinek több katonája, láttam olyan embert akinek 3 is volt, de én még nem jöttem rá, hogy lehet többet csinálni. Az alsó infócsíkon kaptak helyet az oldal „élő” funkciói, ilyen az Updates menü, ami egy sárga felkiáltójel jelenik meg, ha valami mondjuk valaki írt a falunkra, vagy barátnak jelölt, mellette a Game Manager található ahol ellenőrizhetjük hogy vagy-e új frissítés a játékhoz vagy a böngésző plugin-hoz. Jobb alsó sarokban van a „Com Center” aka chat, nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Facebook-on, csak itt létrehozhatunk szobákat is, ahol nem csak írni hanem beszélni is lehet. Ezt a részét nem tudtam kipróbálni, mert valamiért lefagy a böngészőm töltés közben de biztos nálam van a hiba mert másoknak megy. A chat-en belül egyébként megnézhetjük a barátaink profilját, csatlakozhatunk hozzájuk ha éppen játszanak, éekérdezhetjük a szerver adatait amin éppen játszanak, illetve meg is hívhatjuk őket egy közös játékra.

Főoldal (Home)

A főoldalon azokat az információt megtaláljuk amire hirtelen szükség lehet, itt kapott helyet a Battlefeed, ezen jelenik meg minden, amit csinálunk, illetve barátain csinálnak, természetesen lehet kommentelni és „Hooah”-zni (like). Az oldal telje három nagy részre van osztva ezek a Campaign, Co-op, és Multiplayer, innen közvetlenül indítható a játék, egyelőre csak a multi működik, de szerintem a teljes játéknál is külön lesz indítható mind a három, valahogy úgy képzelem el mint a CoD-oknál. A multiplayer alatt látszanak azok a barátaink, akik játszanak, innen érhető el a szerver kereső is, illetve lehetőség van Quick Match indítására. Lentebb látszódik az aktív katonánk rank-ja, hogy mennyire van a következő szint, látszanak az online barátaink, legalul pedig folyamatosan tippeket olvashatunk az oldallal kapcsolatban.

Multiplayer

Ez a menü két részre van osztva, egyik a Szerver browser másik pedig a Leaderboard. A szverver kereső teljes mértékben kihasználja az ESN adta lehetőségeket, tehát nem kell frissíteni az oldalt ahhoz hogy mindig az éppen aktuális információkat kapjuk meg. A listában látszik a szerver neve, játszik-e rajta barátunk, a játékos szám, pálya, játékmód, ezen kívül három ikon jelzi, hogy ranked, hardcore, vagy PB védett-e a szerver, legvégül a ping ékeskedik. Ha rákattintunk egy szerverre, akkor az rögtön frissül, és oldalt megjelennek a fontosabb információk még egyszer külön ablakban, ezt egészíti ki az online játékosok listája, és egy nagyon érdekes Drop Zone nevű kis terület. A Drop Zone-ba a barátainkat lehet beledobni a Com Center-ből, ezzel tudjuk őket meghívni, ennek másik módszere a csoport létrehozás. A csoportos csatlakozás jelenleg nem működik, de szerintem akik így csatlakoznak egy szerverhez azok egy squad-ba kerülnek majd a végleges verzióban. Aki nem akar sok időt eltölteni a megfelelő szerver megválasztásával, azoknak ott a Quick match funkció, ezáltal a rendszer az előre megadott beállítások alapján megkeresi a megfelelő szerver, majd jelzi, hogy lefoglalt nekünk egy helyet, ilyenkor két percünk van a csatlakozásra. Felül látszanak a korábban látogatott szerverek, ezeket kedvencekhez is hozzáadhatjuk. A leaderboard-on sok érdekesség nincs, ez egyszerűen a legek listája, lehet listázni játékidő, szint, skill!, k/d, s/m alapján. A skill mint érték elég érdekes, nem tudom hogy számolják ki, de ez fontos lehet esetleg a auto balance szempontjából.

A főmenüben van még egy hírek és egy fórum fül, ezek semmi extrát nem tudnak, a hírek oldalon jelenleg a teszteléssel kapcsolatos hírek mennek, a fórumon pedig a visszajelzéseket és a bugokat lehet megosztani a fejlesztőkkel.

Profil és statisztikák

Ha a fenti csíkon rákattintunk a képünkre, akkor a profil oldalon találjuk magunkat, ez körülbelül olyan, mint a főoldal, itt is látszanak a barátaink, a veterán rankunk, hogy mennyi XP-t szeretünk eddig, hányat öltünk, stb. A különbség csak annyi hogy az itteni Battlefeed csak azokat a bejegyzéseket jeleníti meg, amiket mi értünk el a játékban illetve csináltunk az oldalon. Innen érhetőek el a statisztikáink, amiket bárki megnézhet anélkül hogy tudnánk róla. Az oldal nagyon esztétikusan mutat mindent, ez a BF.hu-s hírben is láthattátok, alul vannak a legtöbbet használt fegyverek, kitüntetések, és a pontok lebontása. Ha átváltunk a fegyverek és felszerelések fülre akkor ott részletesen fegyverre bontva látszanak a számok, és hogy melyfegyvereket szereztük meg eddig. A mellette lévő fül a járműveké, habár egyenlőre csak egy LAV-25-ös látszik, a jövőben itt is minden külön lesz szedve akárcsak a többi oldalon. A következő fülön a kitüntetések vannak, mellette a dögcédulák és az „Upcoming Unlocks” jelenleg ki vannak kapcsolva.

Összességében nekem nagyon tetszik az oldal, jól használható, nagyon gyors, mindent pillanatok alatt meg lehet találni amit keresünk, és ahhoz képest hogy alfa, jól is működik. Naponta többször van stressz teszt, ilyenkor azért érezhető hogy dolgozik a backend, de például a szerverkereső ugyan olyan gyors még ilyenkor is. Nagyon sok dolog még nincs kész, a helyük már megvan, de csak szürke gombok fogadják a felhasználókat. Én már így is nagyon sok időt töltök az oldalon más játékosok böngészésével, ez olyan facebook szindróma nálam, nem tudom megunni. Személy szerint sok olyan területet látok még ahol használni lehetne a Battlelogot, és fórumokon is rendeteg új ötlet érkezik, hogy ezeken kívül még mi lesz a végleges verzióban azt szerintem még a DICE emberei se tudják, mert például többen írták, hogy lesz külön oldal az E-sportoknak, a klánoknak, azon belül a kihívásoknak, ezeket egyenlőre nem látni. Arról se tudok igazán mit írni hogy ezek a dolgok elérhetőek lesznek-e közvetlenül a játékból, de az a sejtésem hogy igen, különben elég sokat kéne alt-tabolgatni, ha mondjuk csetelni szeretnénk valakivel, vagy meghívni egy barátunkat játszani.


Holnap az eddig egyetlen játszható pályáról Operation Métro-ról olvashattok majd egy minden részletre kiterjedő leírást.


avatar #9
SpongeBob 2011. augusztus 20. 50 hozzászólás 4218.
Válasz KristofER20 #3. hozzászólására
Erre én is kiváncsi vagyok nagyon, mert nélküle nem sok értelme van a chatnek, mert ha játszol és rád ír valaki akkor azt most csak akkor veszed észre ha kilépsz és visszamész a bongészőbe. Erről már vagy 100-an írtak a belső fórumokon, tehát szinte biztos hogy a végleges verzióban meg lesz oldva. Hogy hogy azt nem tudom, de ha én csinálnám biztos olyan lenne mint a steam, tehát hogy egy gomb után bejön egy overlay és ott minden elérhető, tehát az egész battlelog oldal.
Nah, mit ad isten, még mindig nem derült ki, hogy milyen lesz a játékátfedése az egésznek. Csak annyi derült ki, hogy játékon belül nem lehet majd szerverek közt válogatni, azaz ki kell lépni az egészből ahhoz, hogy szervert tudjunk keresni. Igaz, ez nem akkora dolog, xfirén keresztül is így történt, meg a steam külön szerverkeresője is így működik. De van egy olyan gyanúm, hogy ha rendesen meg lesz csinálva a játékátfedés, akkor csak használni kell egy billentyűkombinációt, és lehet majd böngészni a szerverek közt, meg chatelni játékon belül is. Az egész chatnek meg battlelognak semmi értelme, ha nem lehet majd játékon belül is chatelni a battlelogon...
avatar #8
BananaJoe 2011. július 29. 1107 hozzászólás 319.
Válasz Drang #6. hozzászólására
Köszönet a részletes leírásért! Szép munka!
Remélem, hogy a Battlelog alkalmazások beágyazhatók lesznek esetleg más oldalakba, mert kben megöli a klánoldalakat és más közösségi site-okat... :S
"nem lesz modkit"...szerinted?:)

érdekes ez az újítás, kíváncsi leszek értelme is lesz-e majd. ha hatékonyan lehet rajta meccseket szervezni meg kommunikálni (és pl nem kell majd külön irc-re járkálni) akkor örülni fogok:)
csak nehogy bevezessenek majd ilyen "prémium fiókokat".........
avatar #7
SIN 2011. július 29. 2161 hozzászólás 127.
Válasz Drang #6. hozzászólására
Köszönet a részletes leírásért! Szép munka!
Remélem, hogy a Battlelog alkalmazások beágyazhatók lesznek esetleg más oldalakba, mert kben megöli a klánoldalakat és más közösségi site-okat... :S
Azaz nem lesz beilleszthető... :D
avatar #6
Drang 2011. július 29. 2730 hozzászólás 86.
Köszönet a részletes leírásért! Szép munka!
Remélem, hogy a Battlelog alkalmazások beágyazhatók lesznek esetleg más oldalakba, mert kben megöli a klánoldalakat és más közösségi site-okat... :S
Drang over and out!
avatar #5
SIN 2011. július 28. 2161 hozzászólás 127.
Itt shift+F1.. De az origin chat jön be, nem a b.log...
avatar #4
Thaddeus 2011. július 28. 29 hozzászólás 5532.
Válasz KristofER20 #3. hozzászólására
Erre én is kiváncsi vagyok nagyon, mert nélküle nem sok értelme van a chatnek, mert ha játszol és rád ír valaki akkor azt most csak akkor veszed észre ha kilépsz és visszamész a bongészőbe. Erről már vagy 100-an írtak a belső fórumokon, tehát szinte biztos hogy a végleges verzióban meg lesz oldva. Hogy hogy azt nem tudom, de ha én csinálnám biztos olyan lenne mint a steam, tehát hogy egy gomb után bejön egy overlay és ott minden elérhető, tehát az egész battlelog oldal.
Ja, Shift+Capslock :)
avatar #3
Válasz Thaddeus #2. hozzászólására
Arra vagyok kíváncsi, hogy vajon a chat részt lehet-e majd ingame is használni, mint steamben.
Erre én is kiváncsi vagyok nagyon, mert nélküle nem sok értelme van a chatnek, mert ha játszol és rád ír valaki akkor azt most csak akkor veszed észre ha kilépsz és visszamész a bongészőbe. Erről már vagy 100-an írtak a belső fórumokon, tehát szinte biztos hogy a végleges verzióban meg lesz oldva. Hogy hogy azt nem tudom, de ha én csinálnám biztos olyan lenne mint a steam, tehát hogy egy gomb után bejön egy overlay és ott minden elérhető, tehát az egész battlelog oldal.
avatar #2
Thaddeus 2011. július 28. 29 hozzászólás 5532.
Arra vagyok kíváncsi, hogy vajon a chat részt lehet-e majd ingame is használni, mint steamben.
avatar #1
A kép nem a mostani Battlelog-ból van és nem is én készítettem, megjelent egy hír 2 hete a német EA oldalán amit később levettek mert véletlenül került ki, abban volt ez a kép, nagyon sok oldalon fent van, és szabad használni.