Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Fogadóiroda Tovább

Kredited: 0  |  Találati arányod: 0%

Roccat Kulo teszt

Cikkek/Interjúk 2011. április 12. hello_kitty 18 hozzászólás 16621 olvasás Címkék: headset OGC WebShop

Roccat Kulo teszt

A Roccat név sokáig csak egyetlen egerükről, a Kone-ról volt ismeretes. A cég 2005-ben született meg Németországban. Hitvallásuk a cég szlogenje: "DO IT YOUR OWN WAY AND DON'T TALK SHIT", avagy "Csináld a magad módján és ne beszélj mellé!". Az egyediség és a szokásos formáktól való eltérés jellemző a cégre.

Legújabb termékük, a Kulo névre keresztelt fejhallgató. A Roccat fejhallgató-kínálata egyelőre csak három tagot számlál. A Kave egy nagyméretű, fejre támaszkodó kosarával és zárt konstrukciójával a külvilág kizárására készült. Natív 5.1-es hangzással pedig egy kiveszettnek hitt szegmensbe érkezik újabb versenyző. A Vire egy átlagos szemlélő számára nem tűnik többnek, mint egy egyszerű fülbe dugható fülhallgató, amely bármely mp3 lejátszó gyári tartozéka lehetne, azonban a Roccat szerint a világ legkisebb játékos-fülhallgatója.

box

E két modell közé érkezett a Kulo, amelynek magyarországi forgalmazása nem is olyan régen kezdődött meg. A Kulo egy zárt konstrukciójú, fülre támaszkodó, sztereó fejhallgató. Ez a kialakítás sem gyakori, mivel a Sennheiser PC 130-on kívül nem sok hasonló modellel találkozhattunk az elmúlt évek során. A fejhallgató a nagyobb testvérével azonos méretű, átlátszó dobozban érkezik, holott jóval kisebb és könnyebb annál. A csomagolásból való kihámozás után a szemünk elé kerülve még kisebbnek látszik, szinte eltörpül napjaink népszerű játékos-fejhallgatói mellett. Súlya is nagyon kicsi, mindössze 178 gramm, amely azon kívül, hogy papíron nagyon kevés, valóban könnyű. A csomagban - a fejhallgatón kívül - egy nejlontasakban a használati útmutató és a Roccat gamecard lapult, egy ízléses, fekete borítékban.

A fejhallgató legszembetűnőbb jellemzője - a kis méretén és súlyán kívül - a pántjában található, magas fényűre polírozott acélszalag, amely szépen csillog a rá öntött műanyag borítás résein keresztül. A szembetűnőségen kívül rendkívül erőssé teszi a konstrukciót, elég csak megnézni ezt a videót. Habár jómagam nem tettem ki ekkora igénybevételnek, azért megcsavargattam, megrángattam én is, és meglepő módon semmi baja nem lett, működik, mint előtte. Ha ugyanezt játszottam volna el a saját fejhallgatómmal, az valószínűleg egy nagy reccsenés kíséretében távozott volna az örök vadászmezőkre. Tartósság szempontjából úgy tűnik, sikerült maradandót alkotnia a cégnek.

steel

Amikor először utánanéztem a fejhallgatónak még a teszt előtt, nagyon furcsa volt a kosarakat borító szivacs-műbőr kombináció formája, ami a dobozból kivéve még szokatlanabbnak tűnt. A fejhallgatókat teljes felületén szivacs borítja, melyre egy műbőr bevonatot húztak, amelyből egy szavakkal nehezen megnevezhető összetett formát vágtak ki. A szivacs nagyjából 1 centiméter vastag és elég puha, rugalmas. A szivacsborítás alatt 40 mm átmérőjű neodímium mágnessel felvértezett, Mylar membránnal szerelt hangszóró van. A neodímium mágnes nem ismeretlen az autóhifiben tevékenykedőknek, azonos méret mellett több mint tízszer erősebb, mint a mindennapokból ismert ferrit mágnesek. A Mylar egy hangzatos elnevezése a poliészter filmnek, amelyet a Dupont adott neki az 50-es években, mikor felfedezték. Nagyjából ugyanaz az anyag, mint amiből a PET palackok készülnek.

ss1

A marketing mögött egy nagyon erős membránnal rendelkező, nagy teljesítményű hangszóró bújik meg. 800mW-os teljesítményére nem lehet panasz, egy átlagos hangkártyával is elég komoly hangerőt képes produkálni. A fejhallgatók egy elég nagy holtjátékot biztosító csuklón keresztül kapcsolódnak a fejpánthoz. A bal oldali fejhallgatón kapott helyet az auto-mute mikrofon. A rugalmas, de nem hajlítható száron található mikrofon lehajtva automatikusan aktiválja magát, míg felhajtva automatikusan némítja. Ez hasznos funkció, nem akarjuk, hogy a folyamatos (pl. Skype), vagy hangra aktiválódó hangátvitelbe olyan külső hangok, zajok hallatszódjanak be, amelyeket nem szeretnénk. A bal oldali fejhallgató hátsó részén található a kábel csatlakozása, amely 90 fokkal elforgatva sokkal jobban fogja bírni a hirtelen rántás okozta terheléseket. A kábel maga 2,5 méter hosszú és két 3,5 mm-es szabvány jack csatlakozóban végződik. Nagyjából 30 centiméterrel lejjebb található a hangerőszabályzó csúszka. Igény szerint van lehetőség egy virtuális 7.1 hangzás létrehozására alkalmas USB hangkártyával együtt is megvásárolni. Ennek a kivitelnek a neve Kulo 7.1 USB.

A technikai bemutatás után következzenek az utóbbi néhány nap aktív viselése során szerzett tapasztalatok. A fejhallgató nálam sajnos a gyakorlatban nem vizsgázott annyira fényesen. A kialakítása okán számomra a tartós viselése nem túl kényelmes. 1,5 óra után már lekívánkozik a fejemről, de ezt az elég nagy fejméretemnek és a saját, fejre támaszkodó, nagykosaras fejhallgatómnak tudtam be. Ez nem túl szerencsés egy olyan fejhallgatónál, amelyet a komolyabb játékosoknak szán a gyártó, ahol nem ritkák a 2-3 órát is meghaladó etapok. Ennek hátterében véleményem szerint a túl határozott tartást biztosító acélszalag és a fülkagylóra simuló fejhallgatók jelentik. A helyzetet nem javítja a már említett érdekes formájú kivágás, amely egy idő után kidörzsölte a fülemet. Ez egyébként a hangzást sem befolyásolja pozitív irányba, mert viselésekor, megfelelően szorosra állítva (hogy a fejpánt stabilan üljön a fejen), annyira rátelepszik a fülre, hogy tompítja és torzítja a hangokat. Nagyjából olyan, mintha egy fejre támaszkodó fejhallgatót erőszakkal rányomnék a füleimre. A leglazább állásban használva viszont ez az érzés megszűnik. Ebben az esetben viszont nem ül elég stabilan a fejen, hirtelenebb mozdulatokra elcsúszik a helyéről. A pánt egyébként 8 fokozatban állítható.

ss2

Ha sikerült megfelelően beállítani, akkor nagyon erős, dinamikus hangzást biztosít, azonban a mélyek kissé tolakodóak. Véleményem szerint a magas hangokat nem szereti túlzottan, azokat elég fakó módon adja vissza. Ezt később sikerült a grafikus hangszín-kiegyenlítőben korrigálnom. Játékok alatt nagyon jól vizsgázott. A jelenlegi legfejlettebb hangkezeléssel bíró Battlefield: Bad Company 2 alatt könnyen beazonosítható a hangok forrásának iránya, távolsága. Nem jelentett problémát még egy távoli tank, vagy a távolban kiabáló katona lokalizálása sem, amely esszenciális az életben maradáshoz. A gyártó ajánlásában a zenehallgatás is szerepel. A nem túl hifiorientált tesztben, alaplapi hangkártyáról hajtva hallgattam meg egymástól nagyon különböző stílusú zenéket, tömörítetlen flac formátumban. A verdikt itt is csak középszerű, mert míg a gyors, mélyekben gazdag drum and bass-t vagy dubstepet „szerette”, addig egy vokális popszám (Madonna) vagy a nu-metal (Linkin Park) alatt már érezni lehetett a magas hangok reprodukciójában tátongó hiányosságokat.

A praktikusságban nem működnek tökéletesen az elméletben kitűnő ötletek. Az automatikusan némító mikrofon felhajtása a tesztelt példányon elég nehézkes volt, általában nem is sikerült úgy megoldanom, hogy ne mozdítsa el a beállított pozíciójából a fejhallgatót. Azon felül van egy olyan félelmem, hogy a folyamatos fel-, lehajtogatástól egy idő után nem fog üzemszerűen működni a némító funkció. A mikrofon által közvetített hanggal nincsen komolyabb gond, kicsit szegények a magasak, de nem recseg, sőt csak intenzív fújkálással sikerült a levegővételből adódó susogás átvitelére kényszeríteni. A fejhallgató kábele elég kemény műanyag borítást kapott, azonban két-három nap alatt már kisimultak a rajta lévő törések. A kábel fejhallgatóba való csatlakozásától nagyjából harminc centiméterre található a hangerőszabályzó, amely a megszokottól eltérően tekerő potméter helyett toló potmétert kapott. A gond sajnos abból adódik, hogy mindössze 7 mm-es úton lehet a maximum és a minimum között állítani, ami nem tesz túl precíz hangerő-állítást lehetővé. Komoly előnye viszont, hogy apró méretével szinte fel sem tűnik, hogy a kábelen van. A kábel végén lévő csatlakozók nem aranyozottak, és sajnos a gyártó szakít a csatlakozó teljes festésének gyakorlatával is. Arról, hogy melyik fekete csatlakozó hová is való, csak egy 3 milliméter átmérőjű festékpötty és a csatlakozó szigetelőgyűrűinek festése tanúskodik, ezáltal megnehezítve a géphez való helyes csatlakoztatást.

ss3

Összességében, habár a kidolgozás és a felhasznált anyagok rendkívül minőségi benyomást keltettek, csak azoknak merem ajánlani a Roccat ezen termékét, akik eddig is fülre támaszkodó fejhallgatót használtak. A beltartalmat panasszal nem lehet illetni, azonban én legszívesebben egy fejre támaszkodó, nagykosaras fejhallgatóban látnám viszont ezeket a komponenseket.

avatar #18
kiyoumins 2016. január 26. 154 hozzászólás 2093.
christian louboutin, hollister clothing store, uggs on sale, michael kors outlet, coach outlet, asics running shoes, oakley sunglasses cheap, uggs outlet, ipad air cases, lululemon, true religion jeans, jerseys, louis vuitton bags, ralph lauren outlet, vans outlet, louboutin uk, uggs outlet, montre femme, moncler, true religion jeans, doudoune canada goose, jordan xx9, iphone 6 case, converse shoes, chanel handbags, reebok outlet, beats headphones, vans scarpe, iphone 6 plus case, louis vuitton handbags, longchamp outlet online, cheap oakley sunglasses, air max, hermes belt, michael kors outlet online sale, ugg soldes, moncler, nike free run, sac guess, hogan outlet, ghd straighteners, jordans, louis vuitton outlet stores, christian louboutin outlet, north face outlet, tiffany and co, louboutin pas cher, nike roshe run uk, air max, gucci outlet, michael kors bags, toms shoes, cheap ugg boots outlet, lululemon outlet, bottes ugg pas cher, thomas sabo, www.michaelkors-outlet-store.us.com, iphone 6s plus cases, ghd hair straighteners, ralph lauren, iphone 5c cases, michael kors, nike roshe run, hermes handbags, nike blazer pas cher, oakley sunglasses cheap, nike free run, canada goose, nike free run pas cher, bottes ugg pas cher, canada goose pas cher, nfl jerseys, jordans for sale, doudoune moncler, ray ban pas cher, polo ralph lauren outlet online, doke gabbana outlet, uggs, rolex replica watches, ray ban, coach outlet online, barbour jackets, nike free, ugg outlet, nike shoes, moncler, christian louboutin, uggs, burberry handbags, ugg boots, nike roshe, doke & gabbana, burberry, sac longchamp pas cher, ferragamo belts, hogan, replica rolex, oakley vault, longchamp bags, wedding dresses uk, rolex watches, iphone 6s cases, louis vuitton handbags, canada goose, canada goose, oakley sale, ugg, north face uk, nike air max, michael kors, cheap nike shoes, louboutin outlet, ralph lauren pas cher, michael kors outlet canada, kate spade, cheap uggs, baseball bats, louboutin, jordan 5, mont blanc pens, louboutin, abercrombie and fitch, longchamp bags, longchamp outlet online, vans, air max 2015, michael kors handbags, burberry outlet, uggs canada, longchamp bags, michael kors bags, ugg australia, mulberry bags, reebok shoes, hollister canada, mcm handbags, hollister, louis vuitton, north face outlet, louis vuitton, mulberry, air max, supra shoes, rolex watches, nike air max 2015, rolex replica, sac vanessa bruno, nike air force, michael kors outlet online sale, soccer shoes, michael kors, louis vuitton outlet, ugg pas cher, vans pas cher, ray ban, michael kors handbags, cheap ugg boots, pandora charms, burberry, hollister clothing, michaelkors-outlet-store, hollister pas cher, barbour, iphone 6 cases, scarpe hogan, ralph lauren polo, air max, air jordan 11, ugg boots uk, converse pas cher, mulberry handbags, moncler jackets, jimmy choo shoes, coach outlet store online, cheap oakley sunglasses, michael kors pas cher, nike outlet store, michael kors outlet online, polo ralph lauren, michael kors outlet online, polo ralph lauren outlet, ugg boots, michael kors, canada goose, burberry pas cher, p90x workout, burberry sale, ugg boots clearance, p90x3, oakley vault, moncler, karen millen uk, insanity workout, moncler jackets, ray ban sunglasses, christian louboutin uk, ipad mini cases, michael kors outlet online sale, ferragamo shoes, marc jacobs, uggs on sale, 5c cases, louis vuitton outlet online, canada goose uk, tory burch, s5 cases, vanessa bruno, nike roshe, nike huaraches, converse, louboutin, polo ralph lauren pas cher, longchamp outlet, herve leger, vans shoes, nike tn pas cher, abercrombie, nike free pas cher, longchamp pliage, lunette ray ban pas cher, michael kors outlet, north face outlet, oakley sunglasses outlet, jordan 12, louboutin, michael kors, uggs, coach factory outlet, air max, nike store, replica watches uk, wedding dress, coach outlet, louis vuitton, hermes birkin, michael kors outlet, kate spade outlet online, doke gabbana, nike roshe run, moncler uk, soccer jerseys, air jordan shoes, coach purses, nike roshe, karen millen, moncler jackets, tory burch outlet, air max, oakley, instyler ionic styler, tn pas cher, ralph lauren outlet online, barbour jackets uk, replica watches, sac louis vuitton pas cher, air jordan pas cher, burberry factory outlet, abercrombie, air jordans, jordan 11, hogan sito ufficiale, burberry outlet, michael kors outlet, iphone 5s cases, jordan shoes, polo ralph lauren, longchamp outlet online, p90x, barbour uk, true religion jeans, canada goose, louis vuitton pas cher, ugg outlet, cheap jordans, timberland pas cher, louboutin outlet, hollister, sac burberry, air max, ralph lauren outlet, longchamp, michael kors outlet online, polo lacoste, nike trainers, longchamp pas cher, celine bags, polo ralph lauren outlet, uggs, north face, the north face, hollister, oakley outlet, iphone 5 cases, uggs on sale, ray ban uk, thomas sabo uk, christian louboutin shoes, ralph lauren outlet, replica handbags, jimmy choo, polo ralph lauren outlet, iphone cases, nike air max, uggs, links of london, louboutin, beats by dre, north face jackets, sac longchamp, longchamp pas cher, gucci shoes, the north face, abercrombie and fitch uk, uggs, gucci belts, s6 cases, http://www.michaelkors-outlet-store.us.com/, ugg boots clearance, nike air max, christian louboutin, sac louis vuitton, oakleysunglasses.us.com, longchamp, louis vuitton, moncler, ugg, jordan 1, longchamp, red bottom shoes, nike air max uk, moncler outlet, abercrombie, north face jackets, tiffany jewelry, gucci, michael kors outlet online, ugg, ghd hair, pandora jewelry, ralph lauren, babyliss pro, louboutin shoes, north face, gucci bags, moncler outlet, canada goose outlet, swarovski crystal, michael kors outlet online, montre homme, jordan pas cher, ipad cases, nike air max 2015, canada goose outlet, nike sneakers, canada goose outlet, louis vuitton outlet, nike air max, babyliss, true religion jeans, ugg, christian louboutin outlet, uggs outlet, iphone 6s case, louis vuitton purses, oakley sunglasses, mont blanc, hollister, lululemon, north face outlet online, chi flat iron, nike free run, nike factory, michael kors outlet online sale, juicy couture, jordan 4, louboutin, ralph lauren, abercrombie and fitch, burberry outlet online, oakley sunglasses wholesale, lululemon outlet, jordan 3, hollister, michael kors handbags, sac michael kors, vanessa bruno pas cher, juicy couture outlet, lululemon outlet online, ugg boots, tory burch outlet online, nike roshe run, longchamp outlet, coach outlet store, ray ban sunglasses, oakley vault, michael kors outlet, barbour outlet, barbour, cheap oakley sunglasses, canada goose jackets, christian louboutin, lacoste pas cher, nike air max, ugg italia, chaussures louboutin, tiffany jewelry, swarovski, new jordans, louis vuitton canada, canada goose jackets, gucci outlet online, coach bags, air max pas cher, ugg boots, timberland boots, roshe run pas cher, moncler, uggs, longchamp soldes, bottega veneta, jordan retro, nike factory outlet, sac lancel, sac hermes, new balance outlet, abercrombie, cheap nfl jerseys, hermes, jordan retro 11, montre pas cher, prada outlet, nike air huarache, coach outlet, michaelkors-outlet-store.us.com, giuseppe zanotti, true religion outlet, oakley, louis vuitton, new balance, polo lacoste pas cher, pandora jewelry, abercrombie, canada goose, michael kors outlet online, michael kors outlet, true religion outlet, north face jackets, polo outlet, polo ralph lauren, longchamp, oakley pas cher, air huarache, guess pas cher, oakley vault, louis vuitton outlet online, replica watches, air jordan, louis vuitton uk, prada shoes, longchamp handbags, nike huarache, christian louboutin shoes, coach outlet store online, vans, hollister, birkin bag, canada goose jackets, ray ban, ghd, marc jacobs handbags, polo ralph lauren uk, lancel, oakley sunglasses, canada goose outlet, burberry outlet online, ugg boots, hermes pas cher, nike roshe run pas cher, wedding dresses, jordan future, ugg pas cher, lululemon outlet canada, instyler, celine handbags, iphone case, ray ban sunglasses, cheap oakley sunglasses, michael kors, swarovski uk, michael jordan shoes, toms outlet, s6 case, nike air max uk, true religion outlet, nike free run uk, north face pas cher, coach factory, louis vuitton, air force, true religion outlet, ugg outlet, nike free uk, swarovski jewelry, nike roshe uk, new balance shoes, nike air max, bottes ugg, louis vuitton, oakley glasses, valentino shoes, mulberry uk, louis vuitton outlet, barbour jackets, hermes bags, moncler, michael kors handbags clearance, michael kors, cheap sunglasses, michael kors purses, nike free, moncler outlet, pandora uk, nike blazer, louboutin shoes, nike air max, lunette oakley pas cher, ugg uk, new balance, pandora charms, 5s cases, mulberry outlet, oakley sunglasses cheap, uggs outlet, coach handbags, longchamp handbags, michael kors uk, coach outlet, timberland, polo ralph lauren, kate spade handbags, moncler, ugg boots, michael kors, air jordan retro, nike trainers uk, tiffany and co, sunglasses outlet, michael kors handbags, nike outlet, burberry, converse, jordan 6, wedding dresses, iphone 6s plus case, hollister uk, uggs outlet, canada goose jackets, nike tn, oakley store, phone cases, louis vuitton, longchamp, retro jordans, michael kors outlet, oakley sunglasses, air max 2015, fake oakleys, lancel pas cher, michael kors outlet, discount oakley sunglasses, fake rolex, cheap oakley, air jordan, michael kors canada, michael kors, sac louis vuitton, ugg, asics shoes, jimmy choo outlet, moncler outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, prada handbags, nike air max pas cher, kate spade outlet, abercrombie and fitch, longchamp uk, rolex watches for sale, canada goose outlet, mac cosmetics, new balance pas cher, michael kors canada, nike free, moncler sito ufficiale, moncler pas cher, replica watches, michael kors outlet online, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses outlet, true religion, uggs outlet, lululemon canada, ralph lauren uk, ray ban outlet, cheap gucci, ray ban sunglasses, links of london uk, ugg boots clearance, bottes ugg, iphone 6 plus cases, rolex watch, gucci handbags, ugg soldes
avatar #17
kappan 2011. április 15. 755 hozzászólás 499.
Válasz PozitiveRP #15. hozzászólására
Ügyes cikk, csupán kíváncsiságból olvastam el, és nem volt fölösleges időtöltés. Nekem a fejhallgatók ott véget érnek, ha valami vezeték kijön belőlük, el nem tudom képzelni, hogy konyhába kimenésnél le kelljen venni a fülest a fejemről. :vigyor:
elég nagy gond, ha ott érnek véget :D
avatar #16
LSdm___ 2011. április 13. 1470 hozzászólás 224.
Válasz gamb1t #11. hozzászólására
teszt 5
füles 1
csá
én addom a fülest szerintem jó:)
Gyújtom az uccsót, hagyom hogy szúrjon Ez ragadós szabadság, végig szívom Szítom a tűzet, itt az érzelem üzlet Ahol életek függnek a legszebb nőktől A hercegnőktől minden herceg görcsöl
avatar #15
PozitiveRP 2011. április 13. 1125 hozzászólás 311.
Ügyes cikk, csupán kíváncsiságból olvastam el, és nem volt fölösleges időtöltés. Nekem a fejhallgatók ott véget érnek, ha valami vezeték kijön belőlük, el nem tudom képzelni, hogy konyhába kimenésnél le kelljen venni a fülest a fejemről. :vigyor:
avatar #14
-jkr- 2011. április 13. 307 hozzászólás 1228.
kave-t jobban adom
avatar #13
cube. 2011. április 12. 1447 hozzászólás 230.
Válasz -toxiKA- #10. hozzászólására
roccat kula kb:d
A:S:DAS:D:AS:DAS:DAS:D
Ezt az ötletet küld el nekik hátha csinálnak belőle valami egérpadot vagy billentyűzetet :D
"Stabil az életem.. tegnap szar napom volt, ma is szar volt és valószínűleg a holnap is az lesz"
avatar #12
hello_kitty 2011. április 12. 1633 hozzászólás 197.
Válasz -toxiKA- #10. hozzászólására
roccat kula kb:d
- Önben testet ölt az erőszakra való hajlam... - Higgye el nem vagyok őrült, a világ az amivel baj van...
avatar #11
gamb1t 2011. április 12. 1728 hozzászólás 179.
teszt 5
füles 1
csá
 torzsi üzenete: *öcsémvan,és kussolj te ribanc... lantnemlátottsenkifaasznyomorék
avatar #10
-toxiKA- 2011. április 12. 2258 hozzászólás 116.
roccat kula kb:d
CN|uLTi !: testem mint egy 12eves kislanye
avatar #9
slowdie 2011. április 12. 130 hozzászólás 2374.
Majdnem ROCCAT KULI :D eggyel balra nyomtak volna jobb lett volna a név :D::D
avatar #8
shixx 2011. április 12. 560 hozzászólás 706.
gecironda ez a füles... am a teszt jó
avatar #7
egziSt 2011. április 12. 1436 hozzászólás 232.
aranyos *.*
avatar #6
he7edik_ 2011. április 12. 37 hozzászólás 4904.
Válasz he7edik_ #5. hozzászólására
Az AKG GHS-1 az headset
*füles*
psssz...
avatar #5
he7edik_ 2011. április 12. 37 hozzászólás 4904.
Az AKG GHS-1 az headset
psssz...
avatar #4
hykleri 2011. április 12. 233 hozzászólás 1539.
Igényes teszt. Csak így tovább.
avatar #3
.Garfield. 2011. április 12. 1025 hozzászólás 343.
Szép teszt :mosoly:
!
avatar #2
Drang 2011. április 12. 2730 hozzászólás 86.
Köszönjük a tesztet! Részletes és szabatos. Csak így tovább!
Drang over and out!
avatar #1
Blzs 2011. április 12. 520 hozzászólás 749.
Jó kis teszt! Köszi! Ezek szerint maradok a KAVE-nal! :)