Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Fogadóiroda Tovább

Kredited: 0  |  Találati arányod: 0%

Playstation 4: Játékkonzol játékosoknak

Cikkek/Interjúk 2013. december 19. shaddam 4 hozzászólás 25020 olvasás Címkék: konzol Playstation

Playstation 4: Játékkonzol játékosoknak

Emlékszem a februári Playstation Eventre, melyről gyakorlatilag egy hónapra előre mindenki tudta, hogy mit fognak bejelenteni. Már ekkor körvonalazódtak a konzol főbb új funkciói (a játékon kívül), és leleplezték az új kontrollert. Később az E3-on megmutatták hogyan is néz ki a gép, és mellesleg elmondták, hogy nem lesz itt semmiféle kötelező internetkapcsolat, és használtjáték szabályozás. A marketinghadjárat roppant egyszerű volt, szimplán nem követték el azt a sok marhaságot, amit a Microsoft. Talán ez és a tény, hogy erősebb konzolt adnak olcsóbban tette hirtelen még az Xbox 360 felhasználók számára is kívánatossá a Sony konzolját

A gép iránt határozottan nagy az érdeklődés, az Amazonon percek alatt elfogynak a pár tízezres szállítmányok. Hazánkban december 13-tól vásárolható meg a konzol, és a január közepi új szállítmányig nem is nagyon van eladó gép. A jelek szerint egy ideig még várat magára a „szakértők” által megjósolt mobiltelefonos gamer világ.

A konzolt egy Killzone: Shadow Fall csomagban vásároltam meg. Hazafelé sikerült is egy piros lámpánál olyat fékezni, hogy gondolatban már piros ledcsíkot vizionáltam és keresztet vetettem a gépre. Nagy megkönnyebbülésemre a gép a kaland ellenére rögtön bekapcsolt, sőt a frissítés után se adta meg magát a piros ledes hiba képében. Talán érthető hogy tartottam a meghibásodástól, hiszen hetekig a hangos, ámde „csak” 1% selejtes konzolt kapók telesírták a fél internetet. A másik felét pedig azok sírták tele, akiknek a gamepadja adta meg magát. Mondjuk teljesen logikus, hogy akinek jó a konzol az nem írja le hogy nekem működik, hanem szépen játszik.

A PS4 kicsomagolása után roppant gyorsan „összeszereltem” a gépet, beledugtam a konzolhoz kapott HMDI kábelt, és a teljesen szabványos tápkábelt. Egy kicsit annyival bolondítottam meg hogy még csatlakoztattam rá az optikai kábelt, hiszen a TV nem túl acélos hangfalai helyett inkább az 5.1-es házimozin hallgatnám a lövöldözést. Az internetre WIFI ide vagy oda kábellel kötöttem, gondolom, jót tesz ez a pingemnek és a PS Vita Remote Play funkciójának. Az internetre rögtön csatlakozott a gép, egy kis első beüzemelésnél várható pár lépéses setup gyorsan lefutott. Beállítottam, hogy nekem jó az angol nyelv, mást úgysem értek a felsoroltak közül, nyugtáztam hogy képes volt az internetről beállítani a pontos időt. Megkérdezte a nevem és a lakcímem én pedig megadtam neki, hiszen a 2001: Űrodüsszeián és a Terminátoron nőttem fel. Ennek köszönhetően a menüben ott a nevem, valamint ha merül a gamepad akkor a teljes nevemen hívja fel erre a figyelmet. Ha lenne kamerám, akkor akár az arcomról is felismerne a konzol. Ez biztos nagyon menő lehet, azonban nekem egy felhasználó van a gépemen, és erre be is állítottam az automata bejelentkezést. Ahol többen használják a gépet ez biztos nagyon hasznos lesz, én is tervezem a kamera akciós áron történő beszerzését. Valamire jó lesz, ha másra nem akkor a hangvezérlésre.

A hangvezérlésről fontos megemlíteni, hogy létezik. Nem nagyon reklámozott funkciója a PS4-nek, holott a konzolhoz adott mono headset ( vagy bármilyen 3,5 jackdugós headset) gamepadban bedugása után máris utasíthatjuk a konzolt. Ha hangosan kimondjuk a playstation szót, akkor elkezd fülelni, és pl a start killzone kimondása után már indul is a játék. Jópofa apróság, ha sok játék lesz a merevlemezen lehetséges, hogy ez lesz a legkényelmesebb módja egy játék indításának. A játékokat ugyanis úgy rendezi, hogy elöl van az éppen konzolban lévő lemezes játék/blu ray film, utána jönnek időrendben az utoljára használtak.

Ne tudjátok meg milyen jó érzés hogy nem kell a TV-t fotóznom, ahogy azt a BF3 DLC tesztek idején tettem

A kezelőfelület roppant egyszerű és gyors. Talán meglepő hogy így kiemelem, de az Xbox 360 Metro UI frissítése után én voltam az a szerencsétlen, aki percekig nem találta hogyan indítható el a Halo 3. Alapértelmezetten a középső, játékok képét tartalmazó csík fogad minket, itt navigálhatunk vízszintesen. Az éppen aktuális játékon ha „lefelé” megyünk, akkor pedig kapunk egy szép összefoglalást a játékról. Rögtön átlátjuk hány trófeánk van, a barátaink közül ki játszik a játékkal. A Killzone esetében akár valamelyik multiplayer mód is rögtön indítható a menüből. Az Options gomb lenyomása után kiadathatjuk a lemezt (ezen azért egy percig gondolkoztam, hiszen a PS3-on megszokott háromszögre nem csinált semmit), megnézhetjük a játékhoz kiadott patchek mit is javítottak stb.

A legfelső sávon a PS3,PSP, vagy Sony tévékről ismerős ikonok fogadnak minket. Ide van többek között „eldugva a beállítások, barátlista, party chat, valamint egy notification center. Nagy örömömre szolgál hogy akár játék közben is egy gombnyomással visszajuthatunk a menüben, elindíthatunk egy böngészőt, vagy módosíthatjuk a beállításokat.

A konzolon található egy led sáv. Ennek színek készenlét módban narancssárga, bekapcsolva fehér, bootoláskor kék. Ha valami nagy baj van, akkor pedig egy piros, Battlestar Galacticából, vagy Knight Riderből ismert pulzáló csík fogad minket. A pulzálást, ahogy észrevettem szokta fehér szín esetén is csinálni, pl amikor standby-ba rakom. Feltételezem, ilyenkor dolgozik valamit.

Azért csak feltételezem, mert sunyi módon minden ilyesmit eltitkol előlem a gép. A mentések szerverre feltöltése, vagy a patchek letöltése és telepítése úgy deríthető, ki ha benézek a notification centerbe. Sőt ha nem tudnám hogy fél perc alatt nem telepít fel egy 40 GB meretű játékot, akkor akár el is hinném neki.  Ezeknek azonban mind örülök. A telepítgetés és a patchek az előző generáció rákfenéje volt. Most végre megint ott vagyunk, hogy berakom a lemezt és játszok. Minden mást szépen megcsinál a gép. A „telepítés” az egyik legjobb újdonság. A lemez berakása után fél perc se kell neki, és feltelepül a játék egy része. Közben nyugodtan matathatok a menüben és amint végig ért a csík már játszhatok is. A játék többi része szépen települ miközben én már nagyban játszok. Sőt közben tölthetünk mindenfélét a PS Storeból, azok szépen letöltődnek és települnek a háttérben. Ezekről kapunk egy-egy értesítést, de ha sokalljuk a piszkos részleteket akár ki is kapcsolhatjuk. A játék futását azonban egyáltalán nem befolyásolják az ilyen háttérfolyamatok.

A rendszer úgy lett kitalálva, hogy mindig rögzítse az utolsó 15 perc játékot, ezt megvághatjuk, majd rögtön fel is tölthetjük Facebookra. Sőt screenshotokot is csinálhatunk, ezek is Facebookra, valamint Twitterre tölthetőek fel. Jelenleg. Szerencsére egy későbbi patchben elérhető lesz a közvetlen Youtube feltöltés, valamint a képek pendrive-ra exportálása. Ezekre azért van szükség, mert a Facebook gyalázatosan lerontja a képek és videók minőségét. A játékunkat közvetíthetjük Twitch-en vagy Ustreamen, egészen pontosan 0 FPS-t esik a játék teljesítménye. mintha külön capture cardot használnánk.

Kaptunk egy átdolgozott gamepadot is, amiről azt kell mondjam nagyon jó lett. Az anyaghasználata példás, az összeszerelés precíz. Ha fele annyi esést kibír, mint amit a PS3 gamepadom szenvedett el, akkor kb csak egy régi Nokia telefon tehet benne kárt. Bámulatosan jó érzés kézbe fogni, a markolaton található egy finom textúrázott rész, a két alsó ravasz pedig igazi ravasz lett. A Select és Start gomb helyét átvette a Share és az Options, ezek között pedig egy kattintható touchpad kapott helyett. A PS gomb alatt van egy beépített hangszóró, ami miatt először majdnem eldobtam a gamepadot. Alul van egy szabványos 3,5 jackdugó a headsetünknek, mellette „valami fura” port. A gamepad tetején van egy led sáv, ami játéktól, illetve pl életerőnktől függően világít. Alatta van a micro usb port ahol tölthetjük a gamepadot. A rezgés és a beépített mozgásérzékelés természetesen megmaradt. PS3-ba bedugva van játék amit támogat és van amit nem

PC-be dugva többnyire működik a gamepad, azonban egy Xinput driver kézi telepítése után lesz igazán remek ketyere. Állíthatjuk a led színét, a rezgés erősségét, sőt a touchpaddal irányíthatjuk az egeret, pont, mint egy laptopnál. Sajnos jelenleg a kattintás és a hangszóró/jack port nem működik, de ami késik, nem múlik. A PS4 mellett szakítottam egy kis időt, hogy PC-n is megnézzem, mit tud és tökéletesen megelégedtem vele egy gyors Max Payne 3, Hotline Miami tesztkör után. Talán egyetlen hiba, hogy az Xbox 360 gombok jelennek meg a játékokban, remélhetőleg az új játékokban már lesznek Playstation szimbólumok is. Ha nem lenne annyi az ára amennyi, akkor bátran ajánlanám kizárólag PC-vel rendelkezőknek is használatra.

Az egyik legnagyobb változás, hogy az Xbox Live rossz példáját követve PS4-en is havidíjas lett az online játék. A F2P játékok és az egyéb programok használhatóak azonban nélküle is. Nem vicc, a konkurens konzolon egy Internet Explorer is gold tagságot kér. Lehet az onlive havidíj sokaknak negatívum lesz, azonban gyakorlatilag bolond volt az a PS3 vagy PS Vita tulaj aki nem fizetett rá elő, én is több mint 2 éve előfizető vagyok, pedig az online játék ingyenes volt. Cserébe azonban annyi játékot kaptam havonta, amennyit végig se bírtam játszani. December 24-én lesz letölthető például a Borderlands 2 PS3-ra és a Soul Sacrafice PS Vitára, januárban pedig a Don’t Starve PS4-re. Jelenleg PS4-re a Resogun (zsenális arcade shooter a Super Stardust fejlesztőitől) és a Contrast érhető el. Igaz hogy nem AAA címek mint amit PS3 vagy Vita esetében megszoktunk, de azért az első hónapban csak nem adnak mondjuk egy Assassin’s Creedet. Jövő év elején érkezik a Driveclub, ez lesz az első nagyobb kategóriájú játék. Utána ha hozzák az eddigi szintet (márpedig hozniuk kell mert tudják mennyire aktív a netes közösség) a legnagyobb gondunk az lesz mint a PS3 esetén. Nem fér el a sok játék a gépen.

A PS4 500GB merevlemezt tartalmaz, ez elsőre sok, azonban a kettes és a tízes számrendszer sajátosságai, valamint a PS4 operációs rendszere miatt ez kicsivel kevesebb. A 30 és 40 gigás játékok korában elképzelhetitek mennyire elég ez. Szerencsére a játékok telepítése villámgyors, így könnyen bűvészkedhetünk a rendelkezésre álló hellyel. Azonban aki ezeket a játékokat digitálisan veszi meg, annak még le is kell töltenie. A PS3 után a PS4 merevlemeze is cserélhető, csupán egy műanyag lap és egy csavar tartja vissza. A garanciát semmilyen módon nem érinti ha kicseréljük. Egyenlőre meglátom, hogyan férek el, aztán lehet hogy átköltözik a PS3 250 GB méretű merevlemezének helyére a „nextgen” 500 GB méretű háttértár. A PS4-be meg belekerül valami testesebb darab, esetleg egy SSD. Bár mivel a PS Vitám 16 GB memóriakártyája is szűkös lehet inkább arra áldozom a pénzem. És még egyesek azt mondják, hogy a konzol nem fejleszthető.

A konzol blu ray lejátszását egy Black Friday alkalmából rendelt, bár kicsit megkésett Starhip Troopers példánnyal teszteltem. Sok mindent nem tudnék mondani erről. Megnéztem a filmet és ennyi. Az igazat megvallva ez a PS3-ról is elmondható. Megnézem a filmet és ennyi. Lehet akiknek  komolyabb házimozijuk van jobb választás egy „rendes” lejátszó. Ők biztosan tudnának szakszavakkal tarkított előadást is tartani róla.

Persze ha konzolról van szó, akkor a játékok az első, miután láttam a PS3-ra mit tettek le a belsős fejlesztők, nekem ez már elég volt egy vásárlásra. Hiszen a konzol ára az ami nem nagyon fog változni, olyan mindegy most vagy egy év múlva veszem. Persze az is hozzájárult a vásárlási szándékomhoz, hogy első naptól elérhető rá a Killzone sorozat legújabb része (róla külön lesz szó), és a BF4 is jobb minőségben érhető el. Már két ilyen online shooterrel is lefoglalhatja magát az ember, közben a Playstation Plus adja havonta a PS3, PS4 és PS Vita játékokat. Év elején jön az „ingyenes” Driveclub, de lesz Infamous folytatás is, aztán lassan ott az E3, ahol majd jól bejelentik mit csináltak évek óta a fejlesztők. Ami kicsit fájó az a játékok mesterségesen fenntartott ára, bár használtan már így is lehet olcsón venni a nextgent, az lesz az igazi amikor a boltokban már akciók is lesznek. Mivel a lemezes játékokat szabadon eladhatjuk, cserélhetjük ezért bízok benne ugyanúgy  a bélyeg és a boríték árán játszom majd rövid időn belül, mint ahogyan a PS3-nál megszoktam. Sok játék PS3 verziója felfejleszthető PS4 verzióra egy kód és 10 font összegért cserébe. Csupán be kell rakni a lemezt a gépbe. Gondolom mondanom se kell így egy jó apróhirdetést kifogva tényleg olcsón lehet nextgen játékot venni. Érdekes lesz látni az Xbox One hazai megjelenésére, melyről semmi hír, hogyan lesznek már rég beállva a PS4 árak, míg az Xbox One árak jóval magasabbak lesznek.

A legnagyobb Microsoft elleni trollkodást az E3 alatt poénból csinálták. Később az Xbox One játékok is szabadon cserélhetőek lettek. Ez a videó legenda.

Durván ennyit tudtam írni a konzolról az első napok benyomásai alapján, ami egy működik és kész eszközről remélem azért elegendő lesz. Kicsit próbáltam élménybeszámoló stílust alkalmazni, hiszen már minden tényt leírtak róla ezer helyen hetekkel ezelőtt. Hamarosan várható tőlem egy Killzone: Shadow Fall írás, valamint egy nextgen BF4 teszt, ahogy azt már a PS3 verziónál megígértem. A PS Vita Remote Play funkcióját is tervezem bemutatni valamelyik írásban egy gyors videóval.

Ha valakinek esetleg kérdése van, nyugodtan szóljon hozzá kommentben. Valószínű valami nekem teljesen alap dolog esetleg érdekes lehet egy PC játékosnak.

Időtlen remekmű

PS4?
Igen
apokr1f Drang snacimix
MadgoatLOLZ meggyest
Nem
Talán
southocska
avatar #4
ysl handbags
cheap oakley sunglasses
michael kors
nike roshe
christian louboutin uk
ray ban wayfarer
ugg boots
coach wallets
nfl jerseys
mcm bags
michael kors uk
air jordan shoes
vans shoes
polo ralph lauren outlet
coach outlet
prada shoes
nhl jerseys
converse outlet
coach factory outlet
coach outlet store online
oakley sunglasses outlet
the north face
adidas shoes
michael kors handbags outlet
clarks shoes
mcm outlet
michael kors outlet online
adidas originals superstar
converse shoes
under armour
true religion
ralph lauren polo shirts
oakley sunglasses wholesale
salvatore ferragamo outlet
cheap pandora jewelry
michael kors canada
coach factory outlet
prada outlet
ray ban sunglasses
nike blazer shoes
michael kors handbags
christian louboutin shoes
columbia sportswear outlet
adidas ultra boost
michael kors handbags
adidas outlet
oakley sunglasses
ralph lauren shirts
oakley sunglasses
mlb jerseys
michael kors handbags outlet
michael kors
coach canada
adidas shoes
adidas nmd
adidas yeezy boost 350
nike air max
oakley vault
columbia shoes
cheap nhl jerseys
nike tiempo legend
nfl jerseys wholesale
nike huarache
adidas nmd
michael kors handbags
oakley sunglasses
nike air max 2017
polo ralph lauren
prada outlet
vans shoes
kate spade handbags
coach factory outlet online
cheap jordan shoes
kate spade handbags
kobe bryant shoes
christian louboutin uk
coach handbags
nike air max
nike cortez
christian louboutin pumps
cheap jordans
prada outlet online
adidas trainers uk
calvin klein
birkenstock outlet
nike free run
ralph lauren
nike outlet
nike sb
under armour outlet
christian louboutin outlet
nike store
ferragamo shoes
pandora rings
polo ralph lauren
birkenstock outlet
michael kors tote handbags
manchester united jersey
salvatore ferragamo
longchamp handbags
coach outlet online
christian louboutin sale
coach factory
oakley sunglasses wholesale
hollister clothing
nike air max 2016
coach outlet store online
ecco shoes
coach outlet
burberry outlet
yeezy boost 350 v2
coach factory outlet
michael kors outlet online
adidas yeezy 350 boost
vans store
michael kors outlet
ed hardy clothing
nike roshe
jordan outlet
adidas zx flux
mlb jerseys
ray ban sunglasses uk
stan smith adidas
adidas adizero f50
true religion
christian louboutin shoes
coach factory outlet
converse outlet
ferragamo belt
fitflops
longchamp sac
kobe 12 shoes
nike air max uk
polo ralph lauren
north face outlet
polo ralph lauren
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet
nike outlet
birkenstock sandals
mbt shoes
michael kors handbags
michael kors outlet online
michael kors bags
nike air max uk
yves saint laurent handbags
michael kors handbags
valentino sandals
birkenstock sandals
hermes bags
longchamp handbags
michael kors handbags
reebok shoes
clarks outlet
fitflop shoes
ed hardy
christian louboutin outlet
true religion
hermes birkin bag
adidas originals
hermes bags
nike running trainers
jordan shoes
ray ban sunglasses
canada goose sale
oakley sunglasses
coach factory outlet
coach outlet online
mlb jerseys cheap
hermes handbags
christian louboutin
valentino boots
ray ban sunglasses outlet
michael kors
burberry outlet
ray ban sunglasses
mlb jerseys wholesale
cheap oakley sunglasses
ray ban sunglasses
mac cosmetics
adidas stan smith
vans shoes
ray ban canada
ray ban sunglasses
levi's jeans
cheap jordans
tory burch outlet
michael kors outlet clearance
michael kors outlet online
jordans
true religion sale
michael jordan shoes
pandora charms
coach factory outlet
longchamp outlet
tory burch
mbt shoes
adidas yeezy 350 v2
coach outlet
ray ban sunglasses outlet
coach factory outlet
manolo blahnik shoes
coach outlet
true religion uk
supra shoes
ray ban aviators
ugg boots
oakley sunglasses outlet
columbia outlet
asics shoes
vibram fivefingers
coach factory outlet
adidas yeezy
ralph lauren outlet
ray ban sunglasses cheap
gucci shoes
coach outlet
ferragamo shoes
le coq sportif
ray ban sunglasses wholesale
the north face outlet
polo ralph lauren
adidas neo
polo ralph lauren outlet
louboutin paris
salomon shoes
pandora jewelry
kevin durant shoes
adidas outlet
christian louboutin outlet online
replica watches
michael kors handbags
pandora uk
oakley sunglasses
adidas originals
coach outlet
coach factory online
adidas nmd
polo ralph lauren outlet
adidas trainers
le coq sportif chaussures
supra shoes
new balance outlet
cheap jordan shoes
lebron 13
coach outlet online
mizuno running shoes
nike roshe run
tory burch
nike air force 1
cheap ray ban sunglasses
nike outlet
coach purses
pandora outlet
michael kors tote bag
burberry handbags
michael kors outlet
hermes belt outlet
michael kors handbags
polo ralph lauren
nike mercurial victory
adidas football boots
true religion
michael kors canada
adidas superstar
nike air max
fitflops sale clearance
air jordan 14
ray ban eyeglasses
christian louboutin shoes
adidas nmd xr1
new balance
hermes outlet
michael kors outlet
michael kors outlet
coach handbags
cheap jordans
red bottom shoes
christian louboutin outlet
adidas nmd r1
polo ralph lauren outlet
michael kors outlet clearance
kobe shoes
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet
oakley vault
louis vuitton outlet
coach outlet
true religion jeans
nike outlet
lebron 14 shoes
pandora jewelry
ralph lauren
clarks shoes
nike roshe run
kate spade
burberry outlet
fitflops sale clearance
mont blanc pens
oakley sunglasses
nike huarache
michael kors handbags
columbia sportswear outlet
coach outlet
michael kors outlet
air jordan
longchamp outlet
longchamp handbags
michael kors bags
adidas yeezy boost 350 v2
pandora jewelry
ralph lauren outlet
air max uk
ray ban sunglasses outlet
cheap jordans
coach factory online
vans shoes
oakley vault
louis vuitton
nike trainers
fitflops uk
nike running shoes
coach factory outlet
adidas outlet
christian louboutin outlet
michael kors handbags
polo ralph lauren
coach outlet online
reebok shoes
nike outlet
air jordan shoes
chelsea jersey
red bottom shoes
christian louboutin sale
michael kors handbags
ralph lauren
true religion jeans
coach outlet
fitflops
nba jerseys
fred perry polo
nike air max 2017
michael kors outlet online
polo ralph lauren
mont blanc pens
cheap nfl jerseys
ralph lauren polo outlet
michael kors handbags
michael kors handbags
lebron james shoes
cheap oakley sunglasses
polo ralph lauren
coach factory outlet
fitflops outlet
pandora bracelet
ralph lauren shirts
cat boots
true religion outlet
polo shirts
new balance sneakers
adidas yeezy boost 350
nike outlet
puma shoes
prada handbags
kd 9 shoes
prada handbags
converse shoes
cheap snapbacks
coach outlet
north face
the north face
20175.5wengdongdong
avatar #3
shaddam 2013. december 19. 906 hozzászólás 406.
Válasz snacimix #1. hozzászólására
Ahogy pepsi béla mondaná : HÁ BESZAROK A GYÖNYÖRTŐL!
Ha kicsit lejjebb megy az ára én is beruházok egyre :)
ui: ismét bszt jó teszt lett! Következő a Ground Zeroes legyen! :D
(ha megjelenik az első két negyedévben.... )
Márciusban esedékes. Mondjuk lehet úgy elleszek a pár héttel korábbi infamous-szel hogy várnod kell
"When the battlefield is under total control, war becomes routine." Solid Snake
avatar #2
Drang 2013. december 19. 2730 hozzászólás 86.
Köszi az élménybeszámolót, most már erősen fontolgatom a vételt... Egy gond van az ára, ami még igazán borsos. :kacsint:
Drang over and out!
avatar #1
snacimix 2013. december 19. 471 hozzászólás 824.
Ahogy pepsi béla mondaná : HÁ BESZAROK A GYÖNYÖRTŐL!
Ha kicsit lejjebb megy az ára én is beruházok egyre :)
ui: ismét bszt jó teszt lett! Következő a Ground Zeroes legyen! :D
(ha megjelenik az első két negyedévben.... )