Mumble Nézet News Hasábok Régi Játék oldalak Szolgáltatás oldalak Partner oldalak
Bezárás

CSHU - Hungarian Counter-Strike Portal

Fogadóiroda Tovább

Kredited: 0  |  Találati arányod: 0%

Killzone Shadow Fall: Old school játék egy nextgen konzolon

Médialesen 2013. december 25. shaddam 6 hozzászólás 35809 olvasás Címkék: konzol Playstation történelem teszt

Egyszerre áldás és átok egy konzol exkluzív launch címének lenni. Áldás, hiszen a figyelem kereszttűzébe kerül a játék, és átok, mert hihetetlenül magasak az elvárások és a játék fejlesztésének nagy része egy elméletben létező konzolra történik.

A játékot a februári Playstation Meetingen leplezték le, elsőre valósággal sokkolt, hogy a szürke, barna és a piros mellett más színeket is használtak a fejlesztők. A játékot biztos, ami biztos élőben demózták a színpadon, hiszen anno a Killzone 2 „bemutatója” valójában egy előre renderelt film volt. A fejlesztők becsületére legyen mondva a végeredmény jobb is lett, mint a CGI.

A nyári helghast divat 2390-ből

A Killzone Shadow Fallban 30 évvel járunk a Killzone 3 eseményei után. A játék befejezését gyorsan el is spoilerezi a folytatás első pár másodperce, sajnos azonban a kik is azok a helghastok és miért olyanok, amilyenek nem kerül elmondásra. Ez azért szomorú dolog, mert a piros szemű, hörgő hangú népség egyáltalán nem gonosz, gyakorlatilag minden régebbi játékos velük szimpatizál. Egyetlen bűnük hogy vissza követelik, ami az övék volt, az eszközöket pedig ez a cél szentesíti.

A játék elején átéljük ahogy a helghastok megkapják a Vekta bolygó felét, mintegy kárpótlásul hogy az övék a szokásosnál is lakhatatlanabb lett, ami nagy szó. Ennek a kárpótlásnak az „örömére” az egész Vektát kettészeli egy fal, aminek a két oldalán mindenki éli az életét. Az előző Killzone részek nyíltan a világháborúkból „loptak” minden ötletet, elég csak megnézi az egyenruhák és az épületek hogyan összegyúrták a német és az orosz vonásokat, vagy végighallgatni a fő gonosz beszédjét. Most azonban áteveztünk a hidegháború vizeire, a fejlesztők nem is tagadták, hogy Berlin két részre osztása adta ezúttal az ötletet. Tényleg nincs béke a két fél között, mindenki igyekszik fúrni a másikat, de csak titokban, a háború kitörése nélkül.

A Tesco lopásjelző kapuja ehhez képest semmi

A fal két oldala tényleg két külön világ lett. A vektai rész mintha valami Star Trek filmből jött volna, mindenhol hatalmas üvegépületek, a felhőkarcolók tetején pedig kis parkok. Ami pedig a legfontosabb, hogy a parkokban található cseresznyefák, amiket annak idején mindenki dicsért, szemmel láthatóan fejlődtek a Playstation 2-re megjelent rész óta. A helghast oldal a régi játékoknak megfelelő színpalettával rendelkezik. Mintha egy gyárlátogatáson lennénk. Mindenhol acél, piszok, és terminátorként izzó szemű őrök. A korábbi játékoknak mindig azt rótták fel hibának, hogy nem változatosak a pályák, ezt határozottan sikerült orvosolni. Nemcsak a fal két oldalára gondolok, hanem megfordulunk egy kis erdőben, egy csillag felé száguldó, szinte az Event Horizontból lenyúlt űrhajó fedélzetén, de lesz itt űrlift és „idegen” bolygó is.

A grafikára nem szeretnék nagyon kitérni. Sehol egy alacsony felbontású textúra, a világítás és a dinamikus fények láttán csorog a nyálam. Sajnos a screenshotokból a Facebook csodás tömörítése miatt nem sok jön át. A fegyverhangok és az animációk, hozzák a korábban elvárt, magas szintet. Valahol itt kezdődik a nextgen, és most nevessük ki a Call of Dutyt, hogy ilyen tempóval PS5-ön se tart majd itt.

Készül a pálinkába való

Miért is old school ez a játék? Valahogyan furcsán szembe megy a ma divatos pár óra alatt letudható cső fps-ekkel. Van olyan pálya ahol választhatunk milyen sorrendben csináljuk a feladatokat, sőt „eltévednem” is sikerült párszor. A játékban nem lőnek ránk egyfolytában, az űrhajón például percekig csak energiacellákat pakolásztam és nézelődtem, hogy milyen gyanúsan kihalt minden. Lehetőségünk van lopakodni is, vannak részek ahol a saját érdekünkben ez ajánlott is. Persze milyen lenne egy FPS harc nélkül? Ha egyszer elindul a lövöldözés, akkor nem kell félteni a játékot, megfogja mutatni hogyan lehet megkeseríteni a játékos életét. A játék ugyanis nehéz. Nem öncélúan szívat minket, hanem próbál rávezetni, hogy, használjuk ki minden eszközünk. Eszközökből márpedig rengeteg van nálunk.

Főhősünk egy Shadow Marshall, ez a Killzone világában amolyan kemény legény. Alapjáraton kapunk egy átalakítható fegyvert. Egyik módban egy SMG, a másikban egy távcsöves railgun, amit tüzelés előtt fel kell tölteni és egészen pontosan két lövés után kiüríti a tárat. Az újratöltés, fegyver visszaalakítása pedig pont annyi időbe telik, hogy gondot okozunk nekünk az életben maradt helghast. Pisztolyunk helyére természetesen felvehetünk más fegyvert, erre a lőszer miatt szükség is lesz. Van gránátunk, ami nem sok újdonságot jelent, és késünk is.

Shadow Marshall akció közben

A legérdekesebb társunk és egyben fegyverünk az OWL. Ő egy ilyen kis repülő robot, ami képes nekünk riasztókat hackelni, stunolni, magára vonni az ellenség tüzét, valamint egy energiapajzsot elénk vonni. Ha pedig úgy esik, akkor kilő nekünk egy kötélpályát. Irányítása a PS4 gamepad touchpadjén történik. Ha például balra taperolom, akkor stun módba kerül, ekkor ha megnyomom az L1-et akkor a célkereszt közepére siet és pár méteres körben elkábítja aki ott áll. Képes minket feléleszteni is, ha van elég energiája és van nálunk adrenalin. Adrenalinból kettő lehet nálunk, használhatjuk időlassításra amolyan bullet time módban, illetve ha meghalunk, akkor kaphatunk második esélyt. Egyszerre kettő lehet nálunk, érdemes tehát nem elpazarolni Max Payne üzemmódban. Katonánk a bullet time mellett egy detektorral is rendelkezik, ezzel pár méteres körben átláthatunk a falakon. Minél tovább töltjük, annál messzebbre látunk, de ha túltöltjük akkor „beriasztja” az ellenséget.

A Doom 3-mal ellentétben nincs zseblámpánk, de itt az OWL

Ennyi eszköz és „felélesztős csalás „után is nehéz a játék. Ha belénk lőnek párat már meg is haltunk, majd gyilkosunk oda jön hozzánk is kinevet, vagy pózol a hullánk mellett. A komolyabb ellenfelekbe a páncéljuk miatt kell a golyó, ráadásul vannak rendőrségi rohampajzsos és energiapajzsos ellenfelek is. Van pár ügyességi rész is, az egyik mintha a Frogger lenne nextgen köntösben, csak vonatokkal miközben lőnek ránk.

Itt szerintem el is érkeztem ahhoz, hogy miért húzta le a játékot a szaksajtó nagy része. Nehéz, el lehet benne tévedni és van pár (amúgy röhejesen egyszerű) ügyességi rész. Feltételezem nem volt benne sok sikerélményük. Bele se merek gondolni a Half Life 2 ma hány pontot kapna tőlük…

A singleplayer sztorija semennyivel se rosszabb, mint bármely más FPS az utóbbi években. Ráadásul a szokásos terrorista oroszkínaiarab lövölde helyett egy scifi hidegháborús kémsztori félét kapunk. Sikerül bemutatni, hogy mindkét fél vezetősége mennyire aljas, miközben az átlagember csak szív a háborúban. Pont, mint a valóságban. Nem tudom ki várhatott ennél többet, főleg úgy, hogy az előző részek sztoriját javarészt a Wikipédiáról kellett megtudnom, mert a játék nem mondta el. Ezúttal kaptunk rengeteg eldugott dossziét és hangjegyzetet (melyek a PS4 gamepadjából szólnak), látszik igyekeztek mélyíteni a világot.

A játék hardon kb 15 órámba került, rengetegszer meghaltam, de újult erővel, más taktikával vetettem bele magam ismét a csatába.

Hardcore szolárium

Aztán belekezdtem a multiplayerbe, ami gyakorlatilag mindig is a Killzone erőssége volt. Nem csalódtam. Ki hitte volna, hogy valaki 2013-ban szembe megy azzal a divattal, hogy multiplayerben XP-t kell gyűjteni és fegyvereket feloldani? Ők megcsinálták, és hihetetlenül jó érzés, ez a pár éve alap dolog.

Három class közül választhatunk, ezek az assault, scout és support. Mindhárman másfajta fegyvereket és képességeket használnak. A képességek elég szerteágazóak, van defibrillátorral felszerelt lebegő robot, kötelező lőszeres láda, de például predátor üzemmódos álcázás, vagy limitált falakon átlátás.

Minden fegyver és képesség az első perctől elérhető, egyedül annyi csavar van, hogy a különböző attachmentekért egyszerá challangeket kell végrehajtani. Megölsz x embert kapsz egy red dotot, még megölsz x embert red dottal és csinálsz pár headshotot és kész az ACOG scope. Vannak olyan fegyverek, ahol azért megmutatták hogy ez egy scifi játék, a mesterlövész puska csöve alá szerelhetünk egy kis elektromos sokkolót, vagy az assault rifle gránát helyett egy kis öngyilkos robbanó pókrobotot tud kilőni. A spawnolás csak a bázison lehetséges, kivéve, ha a játékosok raknak a pályára spawn beaconöket.

A modern művészet és a Search & Destroy

A játékmód a Killzone 2 óta ismert warzone. Ennek lényege, hogy a pályára érve random sorrendben jönnek a feladatok. Van TDM, két kör Search & Destroy, CTF mód, Capture and Hold (gyakorlatilag Conquest), és van egy mód amiben megadott sorrendben kell 5 pontot összekötni. Külön-külön szerintem egyik sem újdonság mindenkinek, de egy pályán váltakozva valami sajátos ízt ad a játéknak. A warzone annyival meg lett bolondítva az új részben, hogy mi is csinálhatunk módosított változatokat. Milyen fegyverek, képességek és pályák az engedélyezettek és hasonlóak állíthatóak be. A fejlesztők pár népszerűbb ilyen módosítást ki is emelnek a játék főmenüjében.

A multiplayer egyik „furcsasága”, hogy az új pályák ingyenesek lesznek. Jelenleg 8 pályáról láttunk egy-egy képet, vélhetően jönnek amikor elkészülnek. Ingyen. Ha fizetni akarnánk a játék megvásárlása után, azt is megtehetjük, vehetünk a robotjainkra skineket. Jó pár óra játék után talán pár ilyen „tuningrobotot” láttam csak, gyanítom, nem ezek hasznán vesz a fejlesztő új kocsit.

Zöld

A játék netkódja remekül lett megírva, semmi lagot, vagy kanyarodó golyókat nem tapasztaltam. A multiplayer 60 fps-sel fut, elnagyolt textúrákat itt se fogunk találni. Megkockáztatom technikailag belőtt egy olyan szintet, aminél jóérzésű, next gennek hívott játék nem adhatja alább.

A végszó? Kaptunk egy kellően nehéz és hosszú singleplayert, melyet az is élvezhet, aki eddig Killzone szűz volt, de a veteránoknak biztosan tetszeni fognak az utalások. Mellesleg úgy néz ki a játék, hogy elégedetten hümmöghetünk. A multiplayerben pedig rengeteg órát átlövöldözhetünk önfeledten, sőt még a DLC pályák is ingyenesek lesznek. Kell ennél több?

Utólag elnézve kicsit egyhangú a screenshotok szerint a singleplayer fegyverhasználatom

Killzone sorozathoz volt szerencséd?
Igen
hjd
Nem
Pckaloz
Talán
avatar #3
adidasnmd1 február 15. 09:02 81 hozzászólás 3203.
chrome hearts
nike air huarache
michael kors outlet
michael kors outlet
yeezy boost
ralph lauren online,cheap ralph lauren
tiffany & co
adidas superstar
http://www.airjordanretro.uk
adidas neo
hermes belts for men
chrome hearts
adidas nmd uk
tiffany and co outlet online
yeezy shoes
adidas nmd
adidas nmd
kobe sneakers
toms outlet store
louboutin shoes
true religion jeans
adidas tubular
michael kors factory outlet
yeezy boost
fitflops
nike huarache
kobe basketball shoes
michael jordan shoes
huarache shoes
skechers shoes
nike zoom
nike roshe uk
timberland outlet
atlanta falcons jersey
adidas nmd
tiffany and co
yeezy boost 350
timberland boots
air jordan shoes
ralph lauren online
reebok outlet
tiffany and co outlet
michael kors outlet
hermes belt for sale
nike huarache
cheap ralph lauren
michael kors outlet store
yeezy boost
クロムハーツ
lacoste outlet
adidas stan smith
yeezy shoes
yeezy sneakers
nike roshe run
kobe 9
michael kors handbags
fitflops clearance
patriots jersey
air jordan retro
longchamp le pliage
nike huaraches
jordan retro
michael kors outlet online
adidas tubular runner
jordans for cheap
adidas stan smith sneakers
michael kors outlet online
cheap basketball shoes
yeezy shoes
kobe basketball shoes
timberland outlet
nike air huarache
links of london
adidas tubular sale
longchamp outlet
yeezy boost
nfl jerseys from china
tiffany and co jewellery
adidas ultra boost uncaged
cheap jordans
falcons jersey
longchamp handbags
michael kors handbags clearance
longchamp handbags
kobe shoes
longchamps
cheap tiffanys
kobe shoes
michael kors outlet online
vera bradley outlet sale 2016
links of london sale
yeezy boost 350
nike dunks shoes
cheap jordans
nike air max thea
michael kors uk
ralph lauren uk
yeezy boost 350
nike polo shirts
nike huarache
cheap air jordans
http://www.tiffanyand.co.uk
nike huarache
yeezy boost
kobe 11
michael jordan shoes
cheap authentic jordans
nike air zoom
http://www.tiffanyandcojewellery.us.com
huaraches shoes
roshe run
chrome hearts online store
adidas nmd
jordan shoes
huarache shoes
air jordan shoes
yeezy boost 350
yeezy boost 350 v2
lacoste outlet
adidas online shop
adidas stan smith shoes
nike zoom
adidas superstar shoes
lacoste online shop
reebok shoes
longchamp sale
air jordan shoes
http://www.kobebasketballshoes.us.com
nike polo
jordan shoes
adidas ultra boost
air yeezy
retro jordans
cheap watches,cheap rolex watches,rolex watches for men,buy rolex online
yeezys
brady jersey
michael kors outlet store
nike huarache
chrome hearts online
louboutin shoes uk
adidas superstar shoes
http://www.michaeljordanshoes.us.com
skechers outlet
chrome hearts
lacoste polo shirts
fitflops sale clearance
timberland boots
yeezy boost 350
chrome hearts online
nike roshe run
true religion outlet
Kanye West shoes
yeezy boost 350 v2
kobe 11
polo lacoste
salomon speedcross
nike air huarache
http://www.kobeshoes.uk
salomon
nike roshe one
cheap rolex watches
hogan outlet
skechers outlet
authentic jordans
michael kors
longchamp bags
tiffany and co outlet
adidas nmd online
adidas ultra boost
michael kors outlet
yeezy boost 350
skechers outlet store
tiffany online
jordan shoes
longchamp uk
adidas nmd runner
michael kors handbags
adidas ultra
hermes belt
yeezy boost 350 v2
hogan outlet online
michael kors factory outlet
cheap nfl jerseys
ultra boost
michael kors
cheap jordans
adidas superstar
skechers shoes
longchamp uk
air jordan
lacoste outlet
michael kors outlet online
chrome hearts online
tiffany online
michael kors handbags outlet
links of london
tiffany and co uk
adidas yeezy boost
cheap air jordan
michael kors outlet
kobe bryant shoes
adidas stan smith
ralph lauren online
http://www.cheap--jordans.us.com
nike air zoom
longchamp handbags
michael kors purses
cheap retro jordans
nike zoom running shoe
jordans for cheap
links of london outlet store
http://www.jordanretro.uk
longchamp bags
yeezy boost 350
adidas tubular
cheap real jordans
nike dunks
michael kors handbags
cheap jordans
tiffany jewelry
tiffany and co uk
adidas ultra boost
hermes belt
adidas neo
skechers uk
new england patriots jersey
cheap jordan shoes
longchamp outlet
toms outlet
tiffany and co
fitflops
tiffany jewelry
http://www.tiffanyandcooutletonline.us.com
yeezy boost
vera bradley outlet
nike huarache
kobe 9
longchamp outlet
true religion jeans
kobe shoes
air max thea
basketball shoes,cheap basketball shoes,nike basketball shoes,cheap jordan basketball shoes
michael kors handbags
chrome hearts online
true religion jeans
roshe shoes
true religion sale
michael kors handbags
avatar #2
Konigstiger 2013. december 27. 522 hozzászólás 745.
Válasz Horec #1. hozzászólására
Első FPS játékom konzolon és azt kell mondjam nagyon eltalálták. Voltak kétségeim előtte, de a pub része sokkal jobban élvezhető, mint a BF4-é.
A Bf4-nél bármi élvezhetőbb amit normálisan megcsinálnak és nem félkészen okádják a piacra, csak hogy előbb megjelenjen mint az aktuális FAIL of Duty.
avatar #1
Horec 2013. december 25. 143 hozzászólás 2209.
Első FPS játékom konzolon és azt kell mondjam nagyon eltalálták. Voltak kétségeim előtte, de a pub része sokkal jobban élvezhető, mint a BF4-é.
Push it to the limit! - http://epsilon-esports.com/ | http://team-rock.org/